Norrköping vatten drar nya vattenledningar till Malmölandet, där ett nytt industriområde ska byggas. Sammanlagt handlar det om 3,5 kilometer ledning som ska ner i marken. Drygt en kilometer av dessa går under Motala ström och läggs ner med styrd borrning. Styrd borrning är inget unikt i sig, tekniken har använts i Sverige sedan 1980-talet. I normala fall sitter en radiosändare som skickar upp information om djup och lutning placerad längst fram i borrkronan.
– Det brukar gå till så att man följer med borrkronan ovan mark längs med borrlinjen från en båt eller flotte när man går under vattendrag. Eftersom det är ganska strömt här så hade det inte varit helt okomplicerat. Därför ville entreprenören testa den här nya metoden, där man har styrhjälp av ett gyro i borrkronan, och på så vis slipper följa den ovan jord, berättar Sofie Wasslavik, arbetsledare på Skanska som är huvudentreprenör för ledningsprojektet.
Ett gyro ställer in sig i en konstant vinkel i förhållande till jordaxeln. XYZ-koordinaterna längs borrlinjen har i förväg lagts in i riggens datasystem och det är dessa som gyrot läser av.
Det är första gången som underentreprenören BAB Rörtryckning AB använder sig av gyro-tekniken i fält och under borrningen har man haft hjälp av en holländsk operatör som har jobbat med tekniken länge.
– Det har gått väldigt bra, vi har väl stött på någon sten men annars har borrningen flutit på fint, berättar Fredrik Persson som styr borrmaskinen. När Entreprenadaktuellt är på plats är själva borrningen klar och man håller på att dra tillbaka borrkronan.
– Vi kommer 1,6 meter per minut just nu så vi har väl att göra någonstans mellan 17-20 timmar, berättar Fredrik.
Han är mycket nöjd med hur den nya gyrotekniken har funkat.
– Jag tror garanterat att vi kommer att se mer av den här tekniken, man sparar ju en mans jobb och man kan gå fram där det annars är svårt att komma och följa borrkronan, fortsätter han.
Borrningen har tagit fyra dagar. Varannan timme har man stannat och kalibrerat riggen.
– Gyrot relaterar ständigt till norriktningen. Eftersom jorden ständigt roterar måste man med jämna mellanrum stanna upp och kalibrera för att rätt riktning på kronan, förklarar han.
I genomsnitt har man borrat 40 meter i timmen. Den 1,1 kilometer långa ledning som ska läggas ner ligger förberedd, svetsad och klar, på en åker i närheten.
– När man väl börjat dra måste man ha en konstant rörelse, därför har vi fått förbereda allting noggrant så att ledningen är helt klar att dras, berättar Sofie Wasslavik.
I april ska hela ledningsprojektet vara klart. Sammanlagt investerar Norrköping omkring 10 miljoner kronor i projektet.
Ur tidningen Entreprenadaktuellt, februari 2013